I samarbeid med Molde Næringsforum og en rekke andre aktører, fra industribedrifter til opplæringskontor og bransjeorganisasjoner, huset Brunvoll årets Karrieredager for tiendeklassinger fra Molde og omegn.
– Vår region har mye industri på et relativt lite geografisk område. Skal vi beholde arbeidsplassene, verdiskapingen, tradisjonene og fagkompetansen lokalt, er det avgjørende at vi får rekruttert ungdom til yrkesfaglig utdanning og etter hvert læretid hos oss, og hos andre bedrifter, sier Fredrik Wicken, HR-koordinator hos Brunvoll. Han har særlig ansvar for å følge opp lærlingene i bedriften.
– Å samarbeide med de andre industribedriftene slik vi gjør i dag, tror vi er det beste for å løfte oppmerksomheten og interessen rundt yrkesfaglig utdanning. Slik kan vi med stor kraft vise frem behovene og mulighetene i mange av de spennende fagområdene. Her hos Brunvoll har vi stolte tradisjoner med å ta inn, og ta godt vare på lærlinger. Det er noe vi har lyst å fortsette med, sier Wicken.
På Karrieredagene var det nettopp lærlingene som fikk stå på stands og vise de besøkende tiendeklassingene hva arbeidet hos Brunvoll går ut på. Det var stasjoner for mekanisk arbeid, sveis, overflatebehandling, automasjon og maskinering. På monteringsavdelinga sto andreårslærlingen Georg Nesje og hjalp elevene med å montere tannstagsgir.
– Jeg var på Karrieredagene her sjøl som tiendeklassing, og husker at vi fikk kjøre gravemaskinsimulator og sveise på en propellplate. Det var mye å se på og mange muligheter. Jeg har alltid visst at jeg skulle begynne med noe sånt som jeg holder på med nå, mekanisk arbeid, sier Nesje.
Han er veldig fornøyd med tiden hos Brunvoll så langt.
– Det er kjekt å få jobbe med praktisk arbeid, vi har et fint arbeidsmiljø, bra utstyr og alt er på stell. Da lærer man også mye på kort tid, sier Nesje mens han hjelper elevene å montere hjullager og orientere giret riktig.
En av elevene som fikk prøve seg var Jørgen Vatne fra Hustad barne- og ungdomsskole.
– Jeg har hørt veldig bra ting om Brunvoll, så her vil jeg absolutt jobbe. Det å komme rett inn i arbeidslivet har jeg veldig tro på. Jeg har vurdert å søke på YSK-linja (Yrkes- og studiekompetanse samtidig), slik at jeg kan ha en uke på skolen og en uke i bedriften gjennom utdanningsløpet, sier Vatne.
I tillegg til Brunvolls egne poster, var det også stands fra besøkende bedrifter som Doosan, Omya Hustadmarmor, Vard Langsten, Glamox, NOV, TS Group/Shell og opplæringskontor for en rekke andre fag.
– Vi er utrolig takknemlige for at Brunvoll stiller sine fasiliteter til disposisjon, og at alle som jobber her er så medhjelpelige og supre. Det er en stor innsats som legges ned, og det er helt avgjørende for at vi kan arrangere Karrieredager, sier prosjektleder Britt Blichfeldt i Molde Næringsforum.
– Det er viktig for elevene å komme inn i en fabrikk og se hvordan ting foregår. Brunvoll er unike fordi de har så mange av de aktuelle fagene i sin produksjon, slik at elevene får se hele verdikjeden og hvordan de ulike fagene er avhengig av hverandre. Brunvoll er et godt forbilde med sine mange lærlinger, og det er ekstra kjekt at det er de som får snakke med tiendeklassingene. Det er jo ungdommen som snakker best til ungdommen, sier Blichfeldt.
Totalt var det rundt 750 tiendeklassinger fra Molde og omegn som besøkte Karrieredagene. På grunn av lærerstreik fikk dessverre ikke de 140 elevene fra Bekkevoll komme.
– Vi håper at mange av dagens besøkende ungdommer blir inspirerte til å velge yrkesfag, slik at vi får mange gode kandidater til våre lærlingplasser og arbeidsplasser i årene fremover. Og vi tror det er lurt at foreldrene får innblikk i alt det spennende som foregår her, slik at ungdommen får støtte på hjemmebane til å velge noen av de yrkene som trengs i industrien, enten det er elektro, maskinering, automasjon eller noe annet, sier Wicken.